4
40min
poziomtrudności

Są takie smaki, które przywodzą na myśl wakacje na wsi. Pamiętam jak jako mała dziewczynka, będąc jeszcze w szkole podstawowej wybrałam się z tatą do pensjonatu pod Rabką, gdzie właścicielka miała dwie kozy i ogromny ogród, w którym bawiłam się wraz z moją jamniczką Tinką. Jamniczka jak to jamniczka z lubością zaczepiała kozią matkę i jej dziecko, myśląc że jest wielkim brytanem podskakiwała i szczekała na widok owych kóz. Aż do czasu, gdy koza Julka wyprowadzona z równowagi ubodła moją jamniczkę. Od tamtego momentu Tinka nie odważyła się dotknąć ani podnieść  głosu na kozy.
Jednak kluczowym elementem tej historii jest zupa czosnkowa, którą przyrządzała gospodyni. Możecie sobie pewnie wyobrazić dziecko, które nie przepada ze czosnkiem i cebulą i grymasi przy posiłkach? Ja byłam taki dzieckiem, jednak gospodyni, doświadczona przez swoje dzieci i wnuki wiedziała jak mnie podejść podając dania w ładnych miseczkach lub zachęcając pysznym deserem. Teraz wspominam to z rozrzewieniem ów smak czosnkowej zupy, dlatego dziś przedstawiam Wam moją wersje tego dania.
Ostrość zupy i smak zależy od odmiany czosnku jaką dostaniecie, dlatego warto próbować i doprawiać zgodnie z własnymi gustami smakowymi. Ja użyłam młodego czosnku, korzystając w majowej, kapryśnej wiosny. Co więcej ważny jest wywar warzywny, który potrzebujecie do przygotowania zupki. Ja do mojego dodałam ogonki szparagów, które zostały po przygotowaniu tarty ze szparagami.
Zupę serwuje z grzankami z chleba bezglutenowego, ale równie dobrze sprawdzą się zwykłe pszenne grzanki lub groszek ptysiowy.

 

Składniki:


    • 10 ząbków czosnku
    • 1,5 l wywaru z warzyw
    • 1 cebula biała
    • 2 ziemniaki
    • 100ml śmietany przepis tutaj
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka lubczyku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 łyżki płatków drożdżowych
    • 4 kromki chleba bezglutenowego na grzanki

 

Przygotowanie:


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i smażymy razem z cebulką. Pilnujemy by czosnek się nie przypalił, zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków. przelewamy do blendera kielichowego  ( można też użyć ręcznego jak wolicie), dodajemy śmietanę, płatki drożdżowe i przyprawy. Blendujemy na gładko przez 1,5 minuty.
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Posypujemy naszą zupę 🙂

#lunch #bez glutenu #zupy #zupa czosnkowa #czosnek