6
poziomtrudności

Obłędnie kremowy, kokosowy sernik jaglany na zimno z polewą daktylową.

Zawsze gdy mój mężczyzna wyjeżdża wzrasta moja chęć na zjedzenie czegoś słodkiego. Najlepiej w ilościavh hurtowych i dostępnym na zawołanie. Krzątam się wtedy po kuchni, otwierając po kilka razy te same szafki i lodówkę w poszukiwaniu tej idealnej inspiracji.
Dziś mój wzrok przykuło masło orzechowe i mleko kokosowe. Po chwili namysłu postanowiłam połączyć je razem tworząc to oto małe słodkie szaleństwo. Jestem pewna że Wasze kubki smakowe oszaleją i będziecie często wracać do tego deseru.


Składniki:

spód:

2 kopiate łyżki masła orzechowego
1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych (zwykłe też mogą być)
2 łyżki golden syrup
1 łyżka oliwy z oliwek

masa:

500g ugotowanej kaszy jaglanej ( czyli szklanka suchej i 2x tyle wody do jej ugotowania)
3 kopiate łyżki mleka kokosowego solidnie schłodzonego (min. 24h w lodówce)
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki golden syrup
140ml soku wyciskanego z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru ( lub możecie dodać więcej syropu)

polewa:

1 szklanka daktyli suszonych
1 łyżka masła orzechowego
migdały na wierzchu


Przygotowanie:

Na dnie foremki wymieszaj płatki z masłem, syropem i oliwą. Uformuj elegancki spód i wstaw do lodówki na 30minut.
Kaszę jaglaną i resztę składników oprócz cukru pudru przełóż do kielicha blendera. Miksuj na gładką masę. Sprawdź stopień słodkości i w razie potrzeby dosyp cukru lub dolej syropu 🙂
Wylej masę na schłodzony spód. Schłodź w lodówce przez całą noc. Rano daktyle namocz po czym przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj na gładką masę z masłem orzechowym. Dolewaj po 1 łyżce wody spod daktyli by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Wylej na „serową” masę. Udekoruj migdałami.

Smacznego!


GALERIA

37 38 39

#vegan #desery #bez glutenu #kasza jaglana #fit #mleko kokosowe #masło orzechowe