Dzisiejszy deser czekoladowo- chałwowy jest absolutnie obłędny!!! Tak obłędny, że muszę przyznać, że nie wiem dlaczego wcześniej na niego nie wpadłam. Jeśli jesteście fanami chałwy pokochacie ten deser całym sercem. I jeśli tak jak ja wpakowaliście się w kolejną magisterkę i macie dość, ten deser poprawi Wam nastrój i doda energii. Oczywiście nie rozwiąże problemu pisania pracy 😀 ale lepsze nastawianie to połowa sukcesu, czego Wam serdecznie życzę.
I musicie wybaczyć dzisiejszą jakość zdjęcia, mój aparat jest w naprawie.
Deser jest bardzo słodki, więc jeśli tak jak ja macie czasem takie dni, że marzycie by się solidnie zasłodzić będzie idealny. Sprawdzi się na imprezy urodzinowe, a dzieciaki zjedzą ze smakiem i radością.
Dodam, że pomaga na jesienną chandrę i świetnie sprawdza się przy czytaniu ulubionej książki lub na wieczór ze znajomymi.
Mam nadzieję, że będziecie tak samo pozytywnie zaskoczeni jak ja!
To co ruszamy do kuchni po słodkie szaleństwo? 🙂

 

 

 

Składniki:


  • biszkopt z tego przepisu klik plus 2 łyżeczki kakao 🙂
  • 150g chałwy waniliowej
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka agaru
  • 30 ml wody
  • 100g ksylitolu sproszkowanego lub w wersji z cukrem cukru trzcinowego sproszkowanego
  • frużelina wiśniowa

 

 

Przygotowanie:


Biszkopt pieczemy, studzimy i kruszymy w malakserze lub dłoniach.
Ubijamy śmietanę kokosową ( stałą cześć mleka kokosowego z puszki) z dodatkiem słodzidła, soku z cytryny i szczyptą soli.
W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy agar i mieszamy by nie zostawić grudek. Dolewamy do śmietany, mieszamy chwilę.
Dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy jeszcze przez chwilę, by składniki się wymieszały.
Do salaterek dajemy pokruszony biszkopt, następnie masę chałwową i na to frużelinę wiśniową. Czynność powtarzamy.
Wkładamy do lodówki na minimum 3h, najlepiej na całą noc.

#desery #mleko kokosowe #chałwa #biszkopt #deser chałwowy #frużelina wiśniowa