1h,30min
poziomtrudności

Odkąd zaczęłam baczną uwagę zwracać na obecność glutenu w mojej diecie, a właściwie jego brak czuję się znacznie lepiej. Zniknęły bóle głowy i pojawiające się po jedzeniu uczucie ciężkości, które zdarzało mi się odczuwać.
Jedynym aspektem, który stopował mnie przed ograniczeniem glutenu było pieczywo. Naprawdę uwielbiam te cieplutkie, pachnące bochenki, z chrupiącą skórką i poranne kanapki właśnie z takiego chleba. Dodatkowo był to zawsze najszybszy sposób na jedzenie w podróży, ot to zwykłe kanapki.
Prób na smaczny chleb bezglutenowy, nie z mieszanki miałam wiele i powiedzmy sobie szczerze były to te momenty kiedy chciałam zarzucić kolejne testy i wrócić grzecznie do sprawdzonej mieszanki. Ale gdy emocje opadły doszłam do wniosku, że się nie poddam, bo w końcu jakiś tam chleb nie może mnie pokonać 😀
I udało się!
Ten chleb piekę minimum raz w tygodniu, w zależności od tego jak intensywnie podróżniczo spędzam dany miesiąc oraz czy mam gości 🙂 Ja dodaję zarówno drożdże jak i zakwas, ale jeśli nie chcecie czekać 5 dni aż Was zakwas będzie gotowy, spokojnie możecie go pominąć, Chleb będzie mniej wilgotny i zachowa krócej świeżość, ale w smaku dalej będzie przepyszny.
I co najważniejsze – wyjdzie Wam za pierwszym podejściem 🙂

 

 

Składniki:


  • 220g mąki gryczanej białej
  • 150g mąki ryżowej ( najlepiej ciemnej)
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki zakwasu z tego przepisu
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka soli ( płaska)
  • 1 łyżeczka cukru ( u mnie kokosowy)
  • 600 ml letniej wody
  • 1 saszetka drożdży

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce mieszamy suche składniki, pomijając drożdże. Dolewamy wodę i drożdże. Mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenie, przelewamy nasza chlebek i zostawiamy do wyrośnięcie przez 45 minut, posypując z wierzchu słonecznikiem.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 55 minut.
Po wystygnięciu możemy kroić 🙂

#chleb #bezglutenu #pieczywo #chleb bezglutenu