5
35min
poziomtrudności

Nic tak nie podsyca apetytu jak włoskie wakacje. Obiady w małych lokalnych knajpeczkach, popijane dobrym, czerwonym winem i rozmowy do rana. Właśnie za to najbardziej kocham Włochy i ich niepowtarzalną aurę. Uwielbiam to uczucie, gdy szwendając się po mieście odkrywam niewielką pizzerie, w której pizze wypieka przemiły dziadek i której smak jest wypełniony pomidorami i bazylią. Z jedzeniem już tak jest, że budzi wspomnienia, że dla dobrej pizzy czy makaronu jesteśmy w stanie ( a przynajmniej ja) pojechać 30 km od Rzymu by skosztować tej osławionej potrawy. Czasem zastanawiam się czy podróżuje dla miejsc czy dla jedzenia i ciągle jestem w lekkim konflikcie z samą sobą w tej kwestii. Brzmię jak pokręcona? A może nie tylko ja tak mam?

Co do kremu z cukinii to mój wielki sentyment zaczął się w Amalfi, podczas zeszłorocznego wypadu do Włoch.
Podczas wycieczki do Salerno i wielkiego obżarstwa u wspomnianego dziadka pizzą, wybraliśmy się na rejs do pobliskiego Amalfi, miasta znanego z niezwykłego ułożenia domów, ulokowanych na skale. Klimatyczne włoskie, wąskie uliczki i spokój którym emanuje to miejsce. Oczywiście jeśli tak jak my wybierzecie się na wakacje w maju 😉
To właśnie tutaj zaserwowano nam najlepszy krem z cukinii jaki w życiu jadłam, podawany z faszerowanym migdałami kwiatem cukinii. Niebo w ustach!!
Moja dzisiejsza propozycja to próba przybliżenia Wam tego smaku wzbogacona o pyszne placuszki z kalafiora, które dodają daniu charakteru. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu i z niecierpliwością czekam na Wasze opinie!

Składniki:


zupa:

  • 3 cukinie
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli ( lub więcej według preferencji)
  • 1l wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 listków świeżej bazylii

placuszki:

  • 1/2 kalafiora
  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki tapioki lub skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml wody

+ płatki migdałów i koperek do podania

 

 

Przygotowanie:


Zupa:

W garnku o grubym dniem rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebulka się zeszli. Dodajemy plasterki czosnku i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy przez 10 minut na wolnym ogniu, często mieszając. Dodajemy umytą i pokrojoną w plasterki cukinię i przesmażmy przez 5 minut. Dodajemy przyprawy, wodę  gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Blendujemy na gładką masę.

Placuszki:

Kalafiora gotujemy na miękko, dodajemy wszystkie składniki i blendujemy. Formujemy placuszki w dłoni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

 

Zupę podajemy posypaną koperkiem i płatkami migdałowymi, zagryzamy placuszkami z kalafiora.

#bezglutenu #zupy #kalafior #lato #Włochy #cukinia #zupy krem #zupa z cukinii #krem z cukinii #placuszki z kalafiora