Uwielbiam bób i czekam na niego cały rok, aż do lata by móc się nim delektować. Właściwie mogłabym go jeść na okrągło, bez żadnych dodatków jednak tym razem postanowiłam do zaserwować w formie sałatki. A okazja była nie byle jaka, bowiem moja mama obchodziła urodziny, na które zaproszona została najbliższa rodzina. Jako, że makaron lubią wszyscy domownicy, znalazł się on jako główny składnik sałatki, dzięki czemu można ją było potraktować jako danie samo w sobie. Pożywna, szybka i smaczna, czyli dokładnie taka jaka powinna być zdrowa sałatka :).

Składniki:


⭐️ pęczek rzodkiewek
⭐️ 600g bobu
⭐️ pomidorki koktajlowe
⭐️ koperek świeży
⭐️ natka pietruszki
⭐️ 100g suchego makaronu rurki pełnoziarnistego lub ryżu dzikiego
⭐️ 4 łyżki oliwy extra virgin
⭐️ sól,pieprz
⭐️ bazylia
⭐️ czosnek granulowany
⭐️ szczypta chilli

Przygotowanie:


Bób ugotować na parze. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidorki umyć i pokroić na cztery ćwiartki. To samo zrobić z rzodkiewkami. Koperek i natkę poszatkować drobniutko.
Wszystko przełożyć do miski.
W szklance wymieszać oliwe z solą, pieprzem, bazylià, czosnkiem i chili. Dodać łyżkę wody gazowanej. Gdy wszystkie składniki są w misce, polać sałatkę sosem i wymieszać.


#vegan #przystawki #lunch #śniadania #sałatki #bób