4
1h,10min
poziomtrudności

Curry to idealne danie jednogarnkowe, którego przygotowanie wprawia dom w magiczny stan i zapewnia błogie rozmarzenie o dalekich podróżach do Indii. Idealny komfort food na każdą porę i humorek. Dziś korzystając z dostępności bobu proponuje Wam curry z jego dodatkiem. A  że za oknem pogoda barowa, złociste curry poprawi Wam nastrój i delikatnie rozgrzeje od środka.

 

Składniki:


  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 400g bobu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 400 ml wody

 

Przygotowanie:


Ciecierzyce moczymy przez noc w dodatkiem łyżeczki sody. Rano wodę wylewamy i odcedzamy ciecierzyce. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie 1,5 godziny.
Bób gotujemy w gorącej wodzie przez 3 minuty, chłodzimy i obieramy.
Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przetarty przez praskę czosnek.
Podsmażamy na złoto, często mieszając. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki.
Wrzucamy do garnka i podsmażamy około 5-6 minut, następnie dodajemy bób i ciecierzycę. Zalewamy wodą, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy. Gotujemy 20 minut, często mieszając. Podajemy z ryżem basmati posypane kolendrą.

#lunch #bezglutenu #lato #cukinia #bób #curry #curry z bobem #obiady #wegańskie curry #wegański obiad