W upalne dni nie mam ochoty stać w kuchni ale chęć zjedzenia czegoś na słodko sprawia że chętnie kombinuje ze smakami.
Tym razem zaglądając do szafki znalazłam nuttera firmy felix który zainspirował mnie do wykonania tego deseru. W połaczeniu z pieczonym burakiem stworzył wyjątkowo wilgotny i pyszny spód,ktòry mam nadzieję,że i Wam przypadnie do gustu.
Kilka ciekawostek o buraku:
🔸zawiera antocyjany zwiększajàce odporność i zabiegając nowotworom
🔸zawierają sporą dawkę kwasu foliowego
🔸 normuje poziom złego cholesterolu
🔸 przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych
🔸 są świetnym środkiwm krwiotwórczym
🔸 pomagają w walce z wirusami
🔸 działa zasadotwórczo przywracając równowagę żołądkową
🔸zawierają takie pierwiastki mineralne jak:
🔹fosfor
🔹magnez
🔹wapń

🔹 żelazo

🔹cynk

🔹mangan

🔹 rubid i cez rzadko spotykane w warzywach

🔹fluor

Składniki:


(Na 7 kieliszków)

Spód:

❤️1/2 szklanki puree z buraka, czyli około jednego dużego buraka
❤️1/2 szklanki mleka (użyłam sojowego)
❤️1/4 szklanki oleju
❤️3/4  szklanki cukru pudru
❤️75g dark nutters
❤️1 łyżeczka  octu
Suche:
❤️1/2 szklanki mąki razowej

❤️1/2 szklanki mąki jaglanej

❤️1 łyżeczka musu z malin( garść malin zblendować z łyżeczką cukru)
❤️2 łyżki pasty waniliowej
❤️1 łyżka proszku do pieczenia
❤️Opakowanie cukru waniliowego
Krem waniliowy
❤️700 ml mleka sojowego waniliowego (lub innego roślinnego)
❤️2 opakowania budyniu śmietankowego
❤️50 g margaryny bez serwatki
❤️2 łyżki soku z cytryny
❤️kilka kropel aromatu waniliowego
❤️2 łyżeczki agaru
❤️3 łyżki cukru pudru
❤️galaretka wegańska

❤️owoce

Przygotowanie:


Buraka zawijamy w folie aluminiową i pieczemy 40min w 200stopniach. Gdy wystygnie obieramy ze skórki i za pomocą tarki ścieramy na wiórki. Wkładamy do miski i mieszamy z resztą mokrych składników.
W osobnej misce mieszamy suchhe składniki po czym przekładamy mokre składniki i energicznie mieszamy mikserem. Wklewamy do wcześniej wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni. W między czasie zagotować galaretkę zgodnie z zaleceniem producenta. Tylac so płaskiego naczynia( u mnie forma do ciast) i wstawić do lodówki na min 1h.
Krem waniliowy:  500 ml mleka roślinnego zagotowujemy. W międzyczasie w pozostałej ilości mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i dodajemy miksturę do zagotowanego mleka. Mieszamy, by nie przypalić budyniu dodajemy agar i mieszamy by powstała gjadka masa bez grudek. Następnie studzimy, ale tak, by nie powstał kożuch na budyniu. Następnie dodajemy margarynę, sok z cytryny, aromat i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać cukier i jeszcze raz zmiksować.
Układać do kieliszków najpierw pokruszony spòd następnie masę budyniową,czynność powtórzyć. Następnie nałożyć owoce. Z lodòwki wyjąć galaretke i pokroić w kosteczkę. Ułożyć na wierzchu deseru.
Voila! Smacznego! 🙂

#vegan #desery