Mleko konopne co prawda nie ma nic wspólnego z najbardziej znaną na świecie, okrzykniętą złą sławą konopią indyjską, ale można się od niego równie mocno uzależnić. Ma przyjemny orzechowy posmak, a pod względem wartości odżywczych jest kopalnią witamin i minerałów.  Mleko konopne ma więcej wapnia niż klasyczne krowie mleko, dużo fosforu, a także żelaza i potasu. Zawiera witaminę E, znaną jako witamina ” płodności i młodości”, przeciwdziała zakrzepom, jest istotna dla kobiet w ciąży gdyż pomaga utrzymać ciążę oraz przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu.
Oprócz tego zawiera witaminę B i kwasy Omega 3 i 6. Rezygnacja w mleka krowiego na rzecz domowego mleka konopnego przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi, wzmacnia serce i podwyższa odporność, reguluje metabolizm lipidowy. Co więcej mleko konopne dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów i wysokiej jakości białka.
Same plus! Ja uwielbiam łączyć je z domowym kakao oraz wszelkiej maści koktajlami, dodaje je też do domowej jaglanki.
Jeśli jeszcze go nie próbowaliście zapraszam do przepisu poniżej.

 

Składniki:


  • 50g nasion konopii bio
  • 900 ml wody źródlanej
  • 1 łyżka syropu z agawy

 

 

Przygotowanie:


Ziarna konopii przelewamy wodę po czym wrzucamy do blendera kielichowego i zalewamy wodą. Dodajemy syrop z agawy i blendujemy przez 3-5 minut w zależności od rodzaju Waszego blendera. Przecedzamy przez sitko i nalewamy do buteleczek 🙂

#nabiał #vegan #bez glutenu #mleko #śniadania #bez cukru #mleko roślinne #mleko konopne #ziarna konopii #syrop z agawy