8
40min
poziomtrudności

Halloween zbliża się wielkim krokami i nawet jeśli nie jesteście fanami tego amerykańskiego święta, to fajny pretekst by poszaleć w kuchni.Można puścić wodzę fantazji i stworzyć smaczne desery i przekąski.
Dziś proponuje Wam szybki i łatwe w przygotowaniu muffinki dyniowe, które zasmakują wszystkim fanom dyni i korzennych przypraw. Możecie zrobić je wspólnie z dziećmi, będą miały sporo fajdy 🙂
Zresztą nie znam osoby która nie kocha muffinek, a przy tych ciągle słyszę, że smakują jak niewegańskie i nikt mi nie wierzy, że bez jajka 😉
Są przyjemnie wilgotne w środku, rozpływają się w ustach, a przy tym nie są zbyt słodkie, by nie przesadzić.
Ich jedyny minus to fakt, że mocno uzależniają i potem kończycie stojąc w kuchni robiąc je ponownie, nawet tego samego dnia! 😉

 

 

Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki masła z orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 ml soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Mleko i olej mieszamy w jednej misce, dodajemy przyprawy, puree, sok z cytryny i masło orzechowe.
Mieszamy ponownie. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. Mieszamy razem, nie musi być zbyt dokładnie.
Przekładamy do papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.

#desery #muffinki #dynia #ciasta #jesień #babeczki #halloween #muffinki z dynią