Kto mnie zna, wie że nie przepadam za spędzaniem zimy w Polsce, ponieważ zwyczajnie w świecie nie lubię marznąć i szybko łapie doła. Dlatego staram się polować na różnego rodzaju promocje oferowane przez linie lotnicze i mieć na koncie odrobinę oszczędności na tą porę roku. Tym razem z pomocą pośpieszył jeden z tanich przewoźników oferując lot do Ejlatu za 200 zł w dwie strony 🙂 Do tego stała zniżka na stronce z noclegami i o 2 w nocy wyjazd był zabukowany.
Nie będę ukrywać, że już po wylądowaniu mój nastrój drastycznie skoczył w górę, za sprawą 30-sto stopniowego upału na zewnątrz, jednak to jedzenie wywołało u mnie największy entuzjazm.
Za każdym razem podchodząc do porannego, obfitego bufetu, wymieniałam się uśmiechem z przemiłym ( jak się później okazało) kucharzem, który każdego ranka mnie obserwował. A miał co – solidna góra hummusów we wszystkich serwowanych smakach oraz pyszna pasta z bakłażana i papryki wraz z miską owoców królowała na moim talerzu.
Jednak dopiero w trzecim dniu pobytu odważył się zagadać, po czym zaproponował mi krótki kurs przyrządzania owych przysmaków. Możecie sobie wyobrazić moje szczęście! Tak oto zostałam w posiadaniu oryginalnego przepisu na muhammarę, którym dziś chcę się z Wami podzielić. Jestem pewna, że Wasze podniebienie będzie zachwycone 🙂

Składniki:


❤️1kg papryki czerwonej
❤️2 garści orzechów włoskich
❤️1 garść słonecznika
❤️1/2 szklanki oliwy z oliwek
❤️3 ząbki czosnku
❤️3 łyżeczki soku z cytryny
❤️miąższ z 5 kromek chleba ( u mnie pełnoziarnisty z kwadratowej foremki)
❤️1/3 łyżeczki chilli

Przygotowanie:


Paprykę wkładamy do nagrzanego do 225 stopni piekarnika i pieczemy aż skórka zrobi się czarna ( ok. 40min)
Studzimy paprykę przykrywając woreczkiem foliowym.
Gdy papryka wystygnie zdejmujemy skórkę, wrzucamy miąższ do miseczki, dodajemy pokruszony w dłoniach miąższ z chleba oliwe i chilli.
Na suchej patelnii podsmażany orzechy i słonecznik. Mielimy za pomocą płynka do kawy i dodajemy do reszty składników.
Miksujemy przez 60sek do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przekładamy do miseczki lub na talerz. Gotowe!

Smacznego!

GALERIA

IMG_7343

 2

#na szybko #pasta #papryka #śniadania #pasty i dipy #muhammara