Nie od dziś wiadomo, że najprostsze rzeczy zachwycają smakiem i wyglądem, a jeśli mowa o kulinariach jednym i drugim.
To mało wykwintne danie jadłam w Libańskiej restauracji w Dubaju i zachwyciło mnie kompozycją smaków.
Dopytałam kucharza o skład i postanowiłam po powrocie przygotować owe danie w domu.
Niby nic takiego, a smakuje naprawdę wybornie, dlatego robię większy garnek i zajadam przez kilka dni.
Podaję z sałatką, a czasem z kotlecikami, otrzymując pełnowartościowy, mocno sycący obiad czy kolację.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco zachęcam!

 

 

Składniki:


  • 2 łyżki oleju
  • 5 dużych cebuli
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 szklanka soczewicy zielonej lub brązowej
  • 2,5 łyżki przyprawy garam masala
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • sól w razie potrzeby

 

 

Przygotowanie:


Cebulę kroimy w pióra i wrzucam do garnka z grubym dnem i rozgrzanym olejem. Smażymy na małym ogniu tak by cebula nam się skarmelizowała i nabrała słodkiego smaku i brązowego koloru. Zajmie to około 40 minut.
Gdy cebula będzie gotowa, odkładamy 1/3 do dekoracji na osobną miseczkę.
Wsypujemy ryż i soczewicę, bulion oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż cała wodą zostanie wciągnięta. Jeśli trzeba dosalamy w trakcie według uznania.
Nakładamy na talerze, posypując cebulką i natką pietruszki.
Świetnie komponuje się z curry czy gulaszami warzywnymi.

 

#lunch #soczewica #mujaddara #ryż #kuchnia arabska #niskobudżetowe