6
30min
poziomtrudności

Dzień Matki to szczególny dzień w roku, kiedy chcemy dać naszym mamom wszystko co najlepsze. Wiadomo, że nie ma to jak własnoręcznie przygotowany prezent, a jeśli będzie to cudownie czekoladowy mus, którego słodkość przełamują kwaśne wiśnie napewno będzie to strzał w dziesiątkę. Ten deser jest nie tylko obłędnie smaczny i zdrowy, gdyż jego bazą jest kasza jaglana, nazywana przez wielu superfoodem, ale też łatwy w przygotowaniu. Jedynym wymogiem jest dobrej jakości czekolada gorzka, najlepiej bio i dobre oraz prawdziwe kakao.
Jestem pewna, że zakochacie się w tym przepisie i będzie on gościł często na Waszym stole.

Składniki:


  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki kakao
  • 100g dobrej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni

 

Przygotowanie:


Kaszę jaglaną płuczemy intensywnie pod strumieniem bieżącej wody. Kaszę gotujemy w stosunku 1:2 przez 15-20 minut na małym ogniu co ważne wrzucamy kaszę do wrzącej wody! Ugotowaną kaszę studzimy, wkładamy do blendera kielichowego typu Vitamix ( najlepiej). Dodajemy resztę składników oprócz wiśni. Jeśli nie macie mocnego blendera kielichowego z popychaczem, czekoladę najlepiej jest rozpuścić w kąpieli wodnej, a składniki można zblendować blenderem ręcznym, jednak będziecie musieli wykazać się cierpliwością.  Gdy masa jest już przyjemnie gładka i puszysta dodajemy wiśnie i mieszamy łyżką. Nakładamy deser do słoiczków lub salaterek i wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, najlepiej na całą noc.

 

#desery #czekolada #bez glutenu #słodycze #kasza jaglana #kakao #mus czekoladowy #mus jaglany #czarny las #dzień matki