2
20min
poziomtrudności

Dieta wegańska nie jest najmniejszym organiczeniem, co więcej rozwija wyobraźnie i sprawia że każdego dnia do głowy przychodzą nowe pomysły, a kubki smakowe uczą się nowych kulinarnych doznań. Nuggetsy z kalafiora to taki pomysł na szybką przekąskę do chrupania i zamaczania w sosie, kształtem przypominające te mięsne.

Składniki:

❤️ 1 mały kalafior
❤️ 1,5 szklanki mąki amarantusowej
❤️ 1,5 szklanki mleka roślinnego
❤️ 1/2 łyżeczki sody
❤️ szczypta szafranu( jeśli macie)
❤️ 1 łyżeczka czosnku
❤️ 1/2 łyżeczki garam masala
❤️ 1/2 łyżeczki sambar masala
❤️ 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
❤️ 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
❤️ 1/4 łyżeczki czarnej soli
❤️ szczypta płatków chilli
❤️ 1,5 szklanki płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Ma być al dante.
Odcedź i ostudź.
W misce wymieszaj ze sobą składniki oprócz płatków kukurydzianych, tak by uniknąć grudek.
W osobnej misce pokrusz płatki kukurydziane.
Różyczki kalafiora maczaj w panierce a następnie obtaczaj w płatkach.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż nuggetsy na blasze i piecz przez 20-30 minut, sprawdzając czy nie są zbyt twarde.

Smacznego!


GALERIA

36 37

#vegan #obiad #lunch #bez glutenu #kalafior #nuggetsy #przekąski