4
1h,10min
poziomtrudności

Jednym z nielicznych powodów dla których lubię jesień w Polsce to wysyp leśnych grzybów. Co roku moi rodzice udają się na leśne wyprawy i robią grzybowe przetwory, które następnie mnie obdarowują.
Jednak w przypadku braku ” dostaw” udaje się do moich ulubionych pań na starym kleparzu w Krakowie i wybieram piękne okazy, które nie raz zjadam po prostu podsmażone z cebulką. Uwielbiam grzyby i mogłabym je jeść w kółko.
Dzisiaj postanowiłam przygotować ultra szybki i prosty obiad na bazie ulubionych składników czyli ziemniaków i grzybów.
Wyszła przepyszna! Tak pyszna, że wspólnie z moich chłopakiem zjedliśmy 3/4 widocznej brytwanki na obiad 😀
Jeśli tak jak ja kochacie proste jedzenie oraz leśne grzyby to zapiekanka będzie rajem dla Waszego podniebienia.
I wymaga tylko dwóch naczyń – brytfanki oraz patelni do podsmażenie cebulki i grzybów i przygotowania sosu beszamelowego. A jeść możecie nawet prosto z brytfanki, czyż to nie same plusy? 🙂
Dzięki Roślinnemu zapiekanka jest jeszcze lepsza, bo posypana wegański serem! Pychota 🙂
Swoją drogą koniecznie zajrzyjcie na Rynek Dębnicki by poznać uroczą i zawsze uśmiechniętą Igę – właścicielkę sklepu. Dla samej rozmowy warto tam zawitać, a i wybór produktów usatysfakcjonuje najbardziej wybrednych smakoszy 🙂

 

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
  • 400g podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml mleka sojowego lub migdałowego niesłodzonego
  • 60g masła wegańskiego
  • 50g mąki gryczanej niepalonej
  • 200g sera wegańskiego do kupienia tutaj
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

 

Przygotowanie:


Ziemniaki myjemy,szorujemy/ obieramy  i kroimy na grubsze plastry, układamy w brytfance. Cebulę kroimy w kostkę, podgrzybki myjemy i kroimy w plastry, dodajemy do podsmażonej na oliwie cebulki, dodajemy pół łyżeczki soli i mieszamy. Połowę grzybów kładziemy na ziemniakach, na to znów kładziemy ziemniaki i resztę grzybów. Podlewamy 50 ml wody.
Patelnie przecieramy jeśli zostały resztki grzybów lub cebuli. Topimy masło, dodajemy mąkę i zlewamy mlekiem. Mieszamy by nie stworzyły się grudki, dodajemy przyprawy i resztę soli. Mieszamy.
Przekładamy sos beszamelowy na grzyby. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, następnie posypujemy serem i pieczemy kolejne 20 minut. Gotowe!

#jesień #ziemniaki #zapiekanka #podgrzybki #zapiekanka wiejska #sos beszamelowy