8
1h
poziomtrudności

Dzięki uprzejmości firmy Primavika miałam okazje przetestować ich 100% masła w kilku wersjach i muszę się przyznać, że zakochałam się! Nie byłam do tej pory fanką sklepowych maseł orzechowych, ale to podbiły moje serce! Są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bez sztucznych dodatków, olejów czy poprawiaczy smaku. Co więcej wybór smaków wprawia w zawrót głowy!
Także jeśli nie chcecie akurat robić masła samodzielnie polecam Wam ten wybór jako najlepszy smakowo i jakościowo.
Warto też wspierać polskie marki 🙂

A co do dzisiejszych batonów to powstały bardzo spontanicznie. Weekend dobiegał końca, a za oknem lał deszcz. Mimo włączenia kominka i sączenia gorącej herbaty malinowej odczuwaliśmy jakąś jedzeniową zachciewajkę, krążąc po domu.
Wstałam więc, otworzyłam magiczną szafkę, która kryje superfoody i inne pyszności i wtedy zobaczyłam masło migdałowe szeroko uśmiechające się do mnie. Krzyczało ” Weź mnie!” Gdy tylko stojące obok masło orzechowe to usłyszało zaczęło przekrzykiwać kolegę po czym rzuciło się do miski. Nie miałam wyboru na takie diktum więc, i pokornie zrobiłam te oto batony.
I muszę przyznać, że tego właśnie pragnęłam- zdrowych, lekko kwaskowych dzięki żurawinie i mocno orzechowych bezglutenowych za sprawą płatków gryczanych, batonów.
Smakowały nam tak bardzo, że zabrałam kilka do szkoły by moje koleżanki oceniły ich smak – werdykt był jednoznaczny – batony są po prostu przepyszne! 🙂
A przepis taki banalny!
To co miski gotowe?

 

 

Składniki:


  • 50g nasion chia
  • 50g żurawiny
  • 75g orzechów laskowych
  • 4 łyżki masła migdałowego
  • 2 łyżki masła z orzeszków ziemnych
  • 150g płatków gryczanych
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe waniliowe, ale może być inne np sojowe waniliowe)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki syropu klonowego

 

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie skladniki mieszamy w dużej misce i zostawiamy do napęcznienia na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy brytwankę odrobiną oleju, kładziemy papier do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy 35 minut w 170 stopniach.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na prostokąty.

#bezglutenu #fit #masło orzechowe #batony #żurawina #masło arachidowe #masło migdałowe #chia #orzechy laskowe #primavika #płatki gryczane