4
30min
poziomtrudności

Uwielbiam Pad thai a Wy? Od czasu powrotu z Tajlandii jem go wyjątkowo często, ale jakoś nie wpadłam na pomysł by podzielić się z Wami moją wersją tego dania. Tak więc dziś nadszedł czas by to zmienić!! W końcu to pyszne i szybkie danie zasługuje na przepis 🙂 Właściwie stopień ostrości i dodatki zależą od Was i tego co macie w lodówce, ja dziś proponuje wersję z tofu i szpinakiem. Jedzone pałeczkami nabiera dodatkowego smaku więc jeśli macie taką możliwość spróbujcie je jeść tak jak Azjaci. Zabawa murowana 🙂 Przynajmniej za pierwszym razem!

 

 

Składniki:


  • 200g makaronu ryżowego
  • 1 papryczka chilli
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • 1 cebula biała
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 papryka czerwona
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka świeżego szpinaku baby
  • 100g mini kukurydzy
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 80ml sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 200g tofu naturalnego
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych

 

 

Przygotowanie:


Cebulę obieramy i kroimy na 4 części, dodajemy do robota kuchennego z ostrzami. Do cebuli dodajemy obrane ząbki czosnku i paprykę chilli. Blendujemy na gładką pastę. W woku rozgrzewamy olej, dorzucamy pastę. Przekładamy do miseczki. Marchew, paprykę i tofu kroimy w słupki. Kolby kukurydzy przekrajamy na pół. W miseczki nalewamy 50 ml sosu sojowego, dodajemy syrop z agawy i szczyptę pieprzu. Dodajemy tofu i odstawiamy na chwilkę.
Ponownie dodajemy trochę oleju na patelnię i wrzucamy marchewkę, kukurydzę i paprykę. Gdy zmiękną dodajemy kolby kukurydzy. Tofu smażymy na osobnej patelni, jeśli jednak nie chcecie możecie je usmażyć na złoto na początku i odstawić do miseczki. Gdy tofu jest usmażone łączymy je razem z warzywami, dodajemy szpinak i sezam. Mieszamy i podsmażamy przez kolo 5 minut cały czas pilnując by nic nie przywarło nam do dna. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, odcedzamy i mieszamy z podsmażoną pastą z cebuli. Dodajemy do reszty warzyw. Podsmażamy jeszcze chwilę, po czym podajemy posypane posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

#vegan #kuchnia tajska #pad thai #lunch #bez glutenu #papryka #fit #marchew #kolendra