16
1h
poziomtrudności

Kruche ciasto, domowy dżem malinowy i migdały to idealna kompozycja dla łasuchów. W Halloweenowy czas strasznie rozpieszczamy bliskich i znajomych różnymi słodkościami. Dziś podaję przepis na nieskomplikowane palce wiedźmy, które zasmakują każdemu!
Są bardzo proste w przygotowaniu a formowanie i dekorowanie sprawia istną frajdę dużym i małym!

Składniki:


  • 250g mąki pszennej
  • 120g wegańskiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

dżem mailnowy:

  • 400g malin
  • 3 łyżki cukru trzcinowego ( lub więcej jak wolicie)
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:


Wszystkie składniki oprócz migdałów i malin mieszamy ze sobą, formujemy kulkę i wkładamy na 20 minut do lodówki.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą wyłożoną papierem do pieczenia do 180 stopni.
W garnku podgrzewamy maliny z syropem, tak by odparowała nam wodą, miksujemy na mus.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, odrywamy po kawałku formując wałeczki na kształ palców, przy trzonka pomocy łyżeczki robimy u góry miejsce na migdałowe paznokcie, a nożem robimy poziome nacięcia na kształt palców u dłoni.
Kladziemy na blachę i pieczemy 15 minut.

Dżem

Maliny wrzucamy do garnka z wodą i cukrem i gotujemy do rozgotowania malin. Następnie gotujemy jeszcze chwilę tak by sos nam zgęstniał i powstał dżem. Lekko schłodzoną masę przecieramy przez sitko o drobniutkich oczkach i gotowe 🙂

Gdy paluchy ostygną smarujemy dżemem u podstawy i przy miejscu na paznokieć, i dodajemy migdała. Gotowe!

 

#słodycze #ciastka #maliny #jesień #migdały #halloween #kruche ciastka #palce wiedźmy