6
30min
poziomtrudności

Kasza jaglana to bomba witamin dlatego warto sięgać po nią jak najczęściej. Jest najstarszą z kasz, znaną już w epoce neolitu. Ma mało skrobi za to dużo białka oraz witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest lekko strawna i nie zawiera glutenu dlatego poleca się ją osobom na diecie bezglutenowej. Zmniejsza stan zapalny błony śluzowej, co jest ważne przy jesiennych katarach. Ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie dzięki zawartości krzemu, który również poprawia przemianę materii.  Jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo ważna podczas odtruwania organizmu lub gdy nadużywamy kawy czy mocnej herbaty. Powinni po nią sięgać wszyscy, a w szczególności osoby uczące się, gdyż zawarta w kaszy lecytyna poprawia pamięć. Jak sami widzicie kasza jaglana to samo zdrowie, a w formie pysznej pasty na pewno zagości na Waszych talerzach częściej.

Składniki:


❤️300g kaszy jaglanej ugotowanej
❤️1/4 szklanki oleju
❤️2 marchewki lub 1 duża
❤️2 pietruszki
❤️1 mały seler
❤️1 cebula
❤️1/2 papryki czerwonej
❤️4 pomidory malinowe
❤️3 ząbki czosnku
❤️1/3 szklanki płatków drożdżowych
❤️1/3 szklanki sosu sojowego
❤️1 łyżeczka pieprzu
❤️5 łyżek dymu w płynie
❤️1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
❤️1/2 łyżeczki kminku
❤️1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
❤️1 łyżeczka pietruszki
❤️1/4 łyżeczki płatków chilli
❤️2 łyżeczki papryki słodkiej

Przygotowanie:


Marchew, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć na złoto. Dodać starte warzywa. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnie. Smażyć 10 minut. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Wrzuć przyprawy, płatki, sos sojowy i dym. Wymieszać. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną. W razie potrzeby doprawić według uznania.
Zblendować delikatnie tak by warzywa wciąż były wyczuwalne. Wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 1h. Gotową pastą smarować pieczywo

Smacznego!

GALERIA

30 31

#vegan #bez glutenu #kasza jaglana #paprykarz #śniadania #pasty i dipy