1h,10min
poziomtrudności

Synonim świąt i dodatku do barszczu czerwonego! Paszteciki z kapustą i grzybami to coś bez czego nie istnieją żadne święta! Kocham tą polską tradycję i u mnie w domu zawsze robiła je babcia – śliczne, malutkie, idealnie miękkie i wypełnione po brzegi farszem. Ach, czegóż więcej chcieć!
Ja robię je albo jako jeden wielki pasztecik, albo jako mniejsze, w obydwóch przypadkach smakują obłędnie. Nic tylko jeść 🙂 I przepijać barszczem 🙂

A Wy jak przygotowujecie swoje paszteciki na Święta Bożego Narodzenia?

 

 

Składniki:


Ciasto:

  • 500g mąki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 1 saszetka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju

 

Farsz:

  • 500g pieczarek
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe

 

 

Przygotowanie:


Mleko lekko podgrzewamy, tak do 40 stopni, czyli jak włożycie paluszek to ma być przyjemnie ciepło 😀
Wlewamy do robota kuchennego z hakiem lub maszyny do pieczenia chleba, następnie dodajemy olej, sól, mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz droższe. Wyrabiamy ciasto. Pozwalamy mu odpocząć przez godzinę.

W czasie gdy ciasto nam odpoczywa robimy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Następnie dodajemy umyte, pokrojone drobno pieczarki. Kapustę odsączamy w wody, przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i kroimy na drobniejsze kawałki. Podsmażamy z 10 minut, mieszając. Dodajemy do pieczarek razem z liśćmi laurowymi. Smażymy 8 minut, mieszamy co jakiś czas. Następnie przy pomocy blendera ręcznego lekko miksujemy masę.
Gotową będziemy nadziewać paszteciki.

Jeśli robicie jeden duży, po prostu rozwałkujcie ciasto i „zapakujcie” farsz na połowie, nastepnie zrolujcie i zostawcie na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie pieczcie 25 minut w 180 stopniach.

Jeśli robicie mniejsze to robimy to samo tylko na mniejszych kawałkach, które trzeba z tego rozwałkowanego ciasta podzielić na mniejsze. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

#święta #boże narodzenie #grzyby #paszteciki #paszteciki z kapustą i grzybami #kapusta