6
1h,10min
poziomtrudności

Gotując ramen zdałam sobie sprawę, że nie mam co zrobić z warzywami, a szkoda mi ich wyrzucić. Postanowiłam zrobić z nich pasztet warzywny na kształt zero waste i muszę przyznać, że wyszedł pyszny. Użyłam wszystkich warzyw korzeniowych, natomiast liście pora i skórkę pomarańczową wyrzuciłam. Osobiście bardzo lubię wszelkiego rodzaju wegańskie pasty i pasztety i zwłaszcza te pierwsze robię dość często w domu. Pasztet zawsze wymaga specjalnej oprawy, dlatego wykorzystanie warzyw z ramenu lub bulionu wydał mi się świetnym pomysłem. Mimo początkowego dystansu do „odzyskiwanego” pasztetu zaskoczył mnie on bardzo pozytywnie. Postanowiłam, że od tej pory będę częściej przygotowywać pasztet w ten sposób z tego przepisu.
Dodałam przyprawy oraz ugotowany ryż, który miałam w lodówce i upiekłam.
Pasztet wyszedł bardzo aromatyczny i naprawdę pyszny! Idealny do kanapek 🙂
Świetnie pasuje w towarzystie kiszonego ogóreczka i wegańskiego majonezu ale może być też sycącym, ciepłym dodatkiem do budha bowl. To co powiecie na pasztet warzywny zero waste? Mam nadzieję, że tak jak mnie zaskoczy on Was pozytywnie!

 

Składniki:


  • warzywa korzeniowe z Ramenu
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu basmati
  • 50 ml sosu sojowego bezglutenowego
  • 1 łyżka przyprawy Tandori
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej cebuli lub 1 mała
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 40 ml oleju

 

Przygotowanie:


Warzywa wkładamy do kielicha blendera, dodajemy ryż i resztę składników. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do silikonowej foremki. Pieczemy 60 minut w 185 stopniach.

#śniadania #do chleba #pasztet #warzywa #ryż #zero waste