4
1h,10min
poziomtrudności

Bardzo lubię bataty, jednak przeważnie zjadam je samodzielnie lub nafaszerowane zieleniną. Dziś wpadłam na pomysł przygotowania pasztetu z tego pysznego warzywa, a by stał się on jeszcze bogatszy dodałam odrobinę cukinii i zdrowej kaszy jaglanej. Pasztet możecie w wersji finalnej zrobić na dwa sposoby – upiec w foremce lub po prostu przełożyć do słoiczków. Robiłam obydwie i każda wymiata 🙂 Pasztet idealnie sprawdzi się do kanapek oraz w wersji świątecznej zachwyci rodzinę i przyjaciół.
Sprawdzi się w wersji obiadowej czy w tortilli.
Wyszedł pyszny? Dajcie znać!

 

 

Składniki:


  • 1 duży batat
  • 1 marchewka
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju ( ja użyłam tego z pomidorów suszonych)
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka soli ( lub więcej do smaku)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chilli

 

 

Przygotowanie:


Batata zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut.
Cebulę i czosnek kroimy, rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew i dusimy z dodatkiem 4 łyżek wody pod przykryciem przez 10 min, następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy przez 6 minut w razie potrzeby podlewając lekko wodą.
Batata studzimy i wyjmujemy miąższ do miski, dodajemy kaszę jaglaną i resztę składników, miksujemy na gładką masę.
Pasztet możemy upiec w 180 stopniach przez 1h lub przełożyć do słoiczków. W obydwu wersjach będzie pyszny 🙂

#bezglutenu #kasza jaglana #batat #do chleba #pasztet #pasztet z batata #pasztet bezglutenowy