5
40min
poziomtrudności

Od dawna jestem zakochana w indyjskim jedzeniu i kulturze, jednak dopiero dzięki podróży do tego pięknego kraju mogłam w pełni poczuć nie tylko pachnącą herbatą Sri Lankę czy kuszące cynamonem Delhi, ale przede wszystkim na nowo zachwycić się kulinarną stroną Indii. Indie zaskoczyły mnie pod wieloma względami, najbardziej jednak uderzyła mnie gościnność mieszkańców. Już przed wyjazdem, gdy ogarniałam szczegóły wycieczek z lokalnym biurem podróży, zdążyłam zaprzyjaźnić się z Rameshem, dzięki któremu spędziliśmy kilka wspaniałych dni w podróży po Indiach.
To od niego właśnie dostałam ten przepis, który ze względu na prowadzony przeze mnie styl życia zmodyfikowałam.
Deser wyszedł przeeepyszny i gorąco polecam Wam go spróbować 🙂
Jest łatwy do przygotowania, a w dodatku bezglutenowy, dlatego nadaje się dla wszystkich którzy nie tolerują tego składnika.
Poczujcie smak Indii w swoim domu 🙂

 

 

 

Składniki:


  • 100g ryżu basmati
  • 80g migdałów blanszowanych
  • 1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 5 łyżek mleka ryżowego w proszku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 750 ml mleka migdałowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 opakowanie szafranu
  • 1/3 szklanki cukru ( u mnie kokosowy)

 

 

Przygotowanie:


Ryż zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy wodę i przekładamy do kielicha blendera, dodajemy mleko kokosowe i 150 ml mleka migdałowego, dodajemy kardamon i miksujemy na gładko. Przelewamy do garnka, dodajemy resztę mleka i gotujemy.
Dodajemy miąższ z wanilii, dodajemy do mleka wraz z wyłuskaną laską. Gotujemy aż się zagotuje. Przelewamy połową mikstury do blendera, dodajemy migdały i pistacje, z czego z pistacji zostawiamy 2 łyżki do pokrojenia na wierzch.
Miksujemy na gładko i przekładamy do garnka. Dodajemy szafranu i mieszamy cały czas. Mieszanina będzie robiła się gęsta i taka ma być 🙂 Dodajemy szafran i dalej mieszamy. Jeśli zrobią się Wam grudki trzeba użyć blendera ręcznego by się ich pozbyć.
Gęsty deser jest gotowy by przelać go do miseczek. Na wierzch dajemy pokrojone pistacje.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, dobrze schłodzony w lodówce 🙂

#migdały #mleko migdałowe #pistacje #Indie #kuchnia indyjska #phirni #firni #ryż basmati #szafran