Wiele razy piekłam wegańskie serniczki, jednak ten podbił nie tylko moje serce ale również uczestników majowego Fitnika  https://www.facebook.com/FITnik-1476655859320968/?fref=ts . Nawet mój wybredny pod względem wegańskich wypieków partner stwierdził, że jest pyszny i łudząco podobny smakowo do tej tradycyjnej wersji.
Spróbujcie! gwarantuje, że nie będziecie zawiedzeni.

Składniki:


☀️kruchy spód:
❤️120g mąki tortowej
❤️85g mąki ziemniaczanej
❤️2 łyżki mąki kokosowej
❤️180g margaryny wegańskiej
❤️60g cukru

☀️ masa:
❤️2 szklanki suchej kaszy jaglanej
❤️30g masła orzechowego
❤️skórka starta z 2-ch pomarańczy
❤️sok z 2-ch pomarańczy
❤️70g cukru brązowego
❤️30g oleju kokosowego
❤️1 budyń waniliowy
❤️3 łyżki mąki z tapioki
❤️60g dużych rodzynek sułtańskich ( jeśli lubisz rodzynki)
❤️2 łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie:


Kasze gotujemy w dwukrotnej ilości wody do miękkości.
Studzimy. W między czasie należy sparzyć pomarańcze i zetrzeć z nich skórkę,następnie przekroić na pół i wycisnąć sok. Teraz czas na kruchy spód. W misce wymieszaj mąki, dodaj miękką margarynę i utrzyj, dodając stopniowo cukier. Ucieraj aż wszelkie grudki znikną. Ciasto uformuj w kulkę i wsadź do zamrażalnika na 10 min. Ostudzoną kaszę wymieszaj z sokiem, dodaj cukier, olej,masło orzechowe, mąkę, budyń i esencje. Za pomocą blendera zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj skórkę z pomarańczy i rodzynki jeśli używasz.
Foremkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia na spód. Wyłóż dno kruchym ciastem i włóż na 10 min do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Następnie wylej na spód masę i piecz 40-45 min.

Smacznego!

GALERIA

IMG_9333

IMG_9329

#vegan #desery #sernik #bez glutenu #ciasta #fitnik