3
20min
poziomtrudności

Pora na kolejny przepis kuchni tajskiej, tym razem znacznie szybszy w przygotowaniu.
Surówka jest bardzo orzeźwiająca, idealna na letnie dni, a przy tym lekko pikantna.
Jest szybka i łatwa w przygotowaniu a do tego niezwykle smaczna.
Tą sałatkę jadłam podczas wycieczki do Ajutthaji – dawnej stolicy Tajlandii. Do tej pory pamiętam jej smak i aromat dlatego dziś prezentuje Wam ten szybki i smaczny przepis.

 

 

Składniki:


Sos:

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • sok z 1/2 limonki

 

  • 3 ogórki szklarniowe
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 i 1/2 łyżki sezamu białego
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • sól do smaku + 1/2 łyżeczki

 

Przygotowanie:


Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i odstawiamy by puściły sok.
W między czasie przygotowujemy sos.
W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok.
Gdy ogórki puszczą sok, odlewamy go tak by były w miarę suche. Dodajemy sos, posiekany szczypiorek i kolendrę. Mieszamy i posypujemy sezamem, wszystko jeszcze raz delikatnie mieszając. Gotowe 🙂

#kuchnia tajska #bez glutenu #raw #lato #surówka #ogórki #przystawka