1h
poziomtrudności

Staram się jeść możliwie jak najwięcej produktów nie zawierających glutenu, a że jestem wielką fanką pizzy i ziemniaków postanowiłam połączyć obie te pasje 🙂  Ziemniak to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów jak choćby magnezu, który buduje mocne kości i zęby, obniżającego ciśnienie potasu czy witaminy C. Wbrew złemu PR-owi jaki robią ziemniakom tłuste sosy, margaryny i oleje, ziemniaki są warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym dlatego nie musimy obawiać się ich obecności na naszych stołach.
Tak oto powstała pyszna, bezglutenowa pizza na chrupkim spodzie. W sam raz na weekendowy obiad!

 

Składniki:


spód:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

sos:

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki lubczyku

 

Grillowane warzywa:

  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 bakłażana
  • garść oliwek
  • 2 garści startego wegańskiego sera np. Violife

 

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy zioła zamiast soli
  • 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

 

Przygotowanie:


Ziemniaki gotujemy, studzimy i za pomocą praski robimy puree. Mieszamy z przyprawami.  Formę do pizzy natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy spód ( masy wystarczy na dwie pizze), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Warzywa kroimy na plastry, bakłażany nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut by puścił sok. Płuczemy bakłażana wodą.
W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, wkładamy warzywa i marynujemy przez 20 minut lub dłużej jeśli macie czas 🙂
Rozgrzewamy patelnie grillową i przy pomocy pędzelka silikonowego natłuszczamy powierzchnię.
Grillujemy warzywa z każdej strony przez 2-3 minuty. Gotowe przekładamy na talerz.

Na podpieczony spód nakładamy sos pomidorowy i grillowane warzywa, wierzch posypujemy serem.
Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach, tak by ser się ładnie rozpuścił. 🙂

#lunch #bezglutenu #ziemniaki #pizza #pizza ziemniaczana