4
20min
poziomtrudności

Tegorocznego Sylwestra spędziłam w cudownej i malowniczej Sri Lance, ale o tym w innym poście.
Teraz jestem w Indiach, gdzie właśnie wyszłam z kulinarnych warsztatów i biegnę się z Wami podzielić moją radością i nowym przepisem.
Chciałabym Wam życzyć, aby ten rok był jeszcze lepszy niż poprzedni, by wszystkie Wasze plany i marzenia się spełniły i byście nieprzerwanie dążyli do realizacji swoich celów!! Nigdy nie warto się poddawać, a życie jest pełne niespodzianek i fantastycznych miejsc do odkrycia!
Samych cudownych dni!!
Placuszki są bez glutenu i smakują rewelacyjnie za każdym razem. Możecie je serwować z różnymi nadzieniami, a Wasi goście będą zachwyceni. I do tego są pożywne i zawierają dużo białka. Z nimi żadna  balanga nie będzie Wam straszna 🙂

 

 

Składniki:


  • 1 szklanka ryży basmati nieugotowanego
  • 1/2 szklanki soczewicy zielonej ( suche ziarno)
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego
  • sól do smaku
  • szczypta sody
  • 1/3 łyżeczki przyprawy gara masala

+ dodatki:

  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duża papryka
  • 3 łyżki posiekanej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Ryż i soczewicę opłukać i zalać zimną wodą, tak by zakryła składniki na dwa palce. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6h, im dłużej tym lepiej, ale jeśli macie miejsce przy kaloryferze to spokojnie proces przyśpieszy 😉
Blendujemy na gładką masę, dodajemy przyprawy i znów blendujemy.

Warzywa kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy patelnie i wylewamy 3 łyżki ciasta, na wierzch kładziemy warzywa. Smażymy kilka minut z każdej strony i podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem, ja polecam z salsą lub sosem curry.

#bezglutenu #przekąski #Indie #uttapam #placki indyjskie #Sylwester