Placki ziemniaczane w lekko innej odsłonie, bo z dodatkiem pora, a do tego aromatyczny sos pomidorowy, duszone podgrzybki i ciecierzyca. Wszystko razem tworzy pyszną i harmonijną całość. W dodatku przyrządzenie sosu zajmie Wam kilka chwil, jeśli wykorzystacie z cieciorki w sosie pomidorowym zrobioną przez polską firmę Primavika. Próbowałam już kiedyś produktów słoikowych tej marki i owa ciecierzyca wygrywa ranking 🙂 Dlatego też z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Jedynie osoby na diecie bezglutenowej muszą uważać, producent bowiem używa hydrolizat białka roślinnego, który zawiera gluten i soję.  Oczywiście taki sos i ciecierzyce z powodzeniem zrobicie w domu, jednak czasem nie mamy na to czasu, dlatego ja trzymam w szafce właśnie takie awaryjne produkty 🙂

 

Składniki:


  • 1kg ziemiaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por ( biała część)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 200g podgrzybków
  • 1 słoik ciecierzycy

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Pora blendujemy na drobną masę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Dodajemy przyprawy oraz skrobię. Mieszamy wszystko razem, odlewamy wodę i smażymy placki na odrobinie oleju.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy pokrojone podgrzybki, podsmażamy po czym dodajemy ciecierzycę. Podgotowujemy i podajemy na plackach.

#lunch #ciecierzyca #ziemniaki #primavika #podgrzybki #placki ziemniaczane