Dziś przygotowałam potrójnie czekoladowe brownie bezglutenowe, by osłodzić sobie naukę i złagodzić bóle ” tych dni”. A ponieważ czekolada jest dobra na wszystko to im jej więcej tym lepiej. Dlatego moje dzisiejsze brownie jest aż potrójnie czekoladowe!
Czy i Wam czekolada tak mocno poprawia nastój? Jakoś chyba ewidentnie nie jestem fanką pogody za oknem i marzę o kolejnym wyjeździe, który ze względu na ilość pracy i spraw na uczelni przesuwa się na grudzień. To może brzmi zabawnie, ale dawno nie miałam tak dużej przerwy wyjazdowej i aż mnie nosi, bo jednak podróże mocno uzależniają!
Jak widać po zdjęciu to brownie robiłam już wcześniej, by uchwycić ostatki jesiennego słońca i wtedy też zaniosłam go tacie mojej kumpeli, co by osłodzić mu dzień pracy 🙂
Dziś robie je po raz kolejny bo jest łatwe w przygotowaniu i rozpływa się w ustach. Z lodami smakuje wprost anielsko!

 

Składniki:


  • 2 szklanki mąki gryczanej białej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 450 ml mleka roślinnego czekoladowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1/2 szklanki świeżych malin

 

 

Przygotowanie:


W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki tj. olej, mleko i pastę waniliową oraz maliny, w drugiej suche. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do całości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40 minut.

#czekolada #bezglutenu #kakao #brownie #brownie bezglutenowe