4
10min

Lubię zdrowe jedzenie dlatego gdy najdzie mnie chętka na słodycze staram się robić je sama. Dziś przygotowałam napakowane dobrociami mini pralinki. Kasza jaglana jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i witamin dlatego warto po nią sięgać jak najczęściej.

Pralinki nie zawierają cukru, soi ani glutenu dlatego są idealne dla alergików i sportowców.

Dodatkowo posiadają rekomendację małych łasuchów, a to najlepszy dowód na to, że są po prostu pyszne!

 

Składniki: ( na 16 pralinek)


  • 100g kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • 70g orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki wiórków do obtoczenia

 

Przygotowanie:


Kaszę gotujemy do miękkości w takiej ilości wody by ta przykryła kaszę na 2cm.

Kaszę po ugotowaniu studzimy i przekładamy do malaksera. Dodajemy wszystkie składniki oprócz kakao.

Miksujemy przez 2minuty lub do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.

Połowę przekładamy do miseczki. To będzie nasza masa do białej pralinki.

Do pozostałej połowy dosypujemy kakao i miksujemy przez 1minutę.

Do osobnej miski wsypujemy wiórki.

W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Obtaczamy każdą kuleczkę w wiórkach. Czynność powtarzamy aż obie masy się skończą. U mnie wyszło 16 kuleczek:)

Uwaga! Szybko znikają!

 

praliny___2

 

 

Smacznego!

 

#kasza jaglana #praliny #kakao #kokos #trening