10min
poziomtrudności

Sezon na dynie trwa, a wśród Waszych wiadomości dostaje zapytania jak przyrządzić to puree z dyni.
Z związku z tym biegnę z pomocą i przesyłam najprostszy przepis na niemal samo się robiące puree!
Jako miłośnik dyni i wszystkiego co dyniowe nie wyobrażam sobie jesieni bez puree z dyni, które wykorzystuje niemal do wszystkiego, a przepisy znajdziecie na blogu 🙂
Możecie zrobić od razu z większej dyni, zawekować lub zamrozić na pyszne lody i inne pyszności 🙂
Ja tak robię i  polecam 🙂

 

Składniki:


  • 1 duża dynia

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, dynię kroimy na 4 części i wykładamy na blachę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Możecie też dynię włożyć do dużego żaroodpornego naczynia 🙂
Pieczemy 1h w 190 stopniach.
Gdy dynia ostygnie, wyjmujemy łyżką pestki ( można je uprażyć), pozostały miąższ przy pomocy łyżki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Gotowe!

#dynia #jesień #puree z dyni #puree