Brownie z fasoli

Po powrocie z mazurskich degustacji razem z moją dobrą kumpelą, nie mogłyśmy się niemal ruszać. Jak to określił jej kolega naszym głównym zajęciem było jedzenie😂. No cóż, być może faktycznie lekko przesadziłyśmy, napychając się owymi dobrociami do granic niemożliwości, ale raz się żyje🙈😋🙊.
Jednak nie byłabym sobą, gdybym na przyjście mojej psiapsiółki nie upiekła ciasta. I powiem Wam, że nie byle jakiego, bo bezglutenowego i bez cukrowego. Nie znajdziecie w nim też grama mleka sojowego ani mąki, więc możecie jeść je bezkarnie. Jako że głównym składnikiem jest fasola, nada się idealnie jako potreningowa przekąska. A jeśli macie dzieciaczki to i one chętnie zjedzą nie jeden kawałek, a Wy bez obaw możecie im na to pozwolić 😃
Fasola w dłoń i do dzieła❗️🍰🍫

 

Składniki:


❤️ 1 puszka fasoli czerwonej
❤️ 50ml mleka ryżowego lub innego roślinnego
❤️ 1 tabliczka czekolady
❤️ 2,5 łyżki kakao
❤️ 1/4 szklanki ksylitolu
❤️ 2 łyżki oleju kokosowego virgin
❤️ 1 łyżeczka pasty waniliowej lub miąższ z 2 wanilii
❤️ 2 łyżki skrobii ziemniaczanej

 

Przygotowanie:


Fasolę odsączamy i przekladamy do blendera. Zalewamy mlekiem, dodajemy resztę składników z wyjątkiem czekolady. Blendujemy przez 60 sek, jeśli trzeba używając tempera lub silikonowej łyżki do mieszania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do masy, delikatnie mieszamy całość. Przelewamy do wybranej foremki i wkładamy do nagrzanego do 220 stopnii piekarnika na 25-30 minut. Robimy w trakcie test patyczka który ma być lekko wilgotny.

Wyjmujemy i możemy serwować nawet na ciepło np z lodami malinowymi.
#słodycze #fit #fasola #ciasta #ciasto czekoladowe #brownie