Wytrawne tarty to świetny pomysł na sycący i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wystarczy bowiem dodać składniki które akurat macie pod ręką by wyczarować wykwintne danie. Dziś proponuje nadzienie pełne letnich warzyw, pachnących prowansją. Taka podróż bez wychodzenia z domu, zwłaszcza gdy za oknem świeci słońce to świetny sposób by oderwać się od codziennych stresów. A jak pachnie i smakuje!

 

Składniki:


ciasto:

  • 400g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml oleju kokosowego rafinowanego
  • 20 ml zimnej wody

farsz:

  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 bakłażana
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 łyżeczka czarnej soli
  • 1 łyżeczka bazylii w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

masa „jajeczna”:

  • 500g tofu typu silken lub zwykłego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka czarnej soli
  • 100ml mleka roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Ciasto:

Mąkę mieszamy, dodajemy olej i sól. Mieszamy wszystko razem w razie potrzeby dodając wodę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Farsz:

Warzywa myjemy. Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzany w garnku o grubym dnie olej i podsmażamy. Dodajemy posiekany czosnek. W między czasie kroimy resztę warzyw w plasterki. Bakłażana nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie wrzucamy paprykę i cukinie i smażymy przez 6 minut. Zdejmujemy z ognia.
Gdy bakłażan jest gotowy, przelewamy go wodą by usunąć nadmiar soli, kroimy  kostkę i dodajemy do warzyw, podsmażamy 8-10 minut.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na połówki, usuwamy nasiona. Kroimy jeszcze raz na pół i dodajemy do warzyw. Mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy przez 5 minut.

masa „jajeczna”:

W osobnej miseczce kruszymy tofu z czarną solą i płatkami drożdżowymi oraz mlekiem. Wszystko blendujemy na gładką masę, dodajemy warzywa i mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 minut. Masa ma się ściąć na wierzchu.
Danie jest gotowe do zjedzenie 🙂
Świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym.

 

#lunch #fit #lato #tarta #quiche #tarta z warzywami