4
20min
poziomtrudności

Roti, czyli płaskie chlebki wypiekane przez ludność Sri lanki urzekły mnie już po pierwszym kęsie. Maczane w sosie kokosowym czy curry są po prostu obłędne, zresztą równie dobrze komponują się z poranną konfiturą. Musiałam pobiec do naszej gospodyni dowiedzieć się jak je robić. Ta z nieskrywanym zaskoczeniem odparła, że może mi pokazać , ale że to nic takiego. Musiałam wytłumaczyć, że  Polsce nie jadamy takich rzeczy na śniadanie, a chleb w naszym rozumieniu to coś innego niż tostowy 😀 zachichotała i ruszyłyśmy do kuchni. Moja gospodyni nie dysponowała żadnym kuchennym pomocnikiem, toteż wszystko zrobiłyśmy od podstaw same, nie było to jednak trudne zadania. Wymagało jedynie trochę cierpliwości, więc jeśli macie robot kuchenny z końcówką z haczykiem, spokojnie możecie go użyć, by ułatwić sobie pracę.
Niezależnie od tego jaką formę wyrabiania wybierzecie roti wyjdę pyszne i od tego momentu zagoszczą w Waszej kuchni na dobre 🙂

Składniki:


  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy do miski robota lub zwykłej miski, dodajemy wiórki, sól i wodę. Jeśli robimy to w robocie, ustawiamy robot na 5 minut. Jeśli decydujemy się na pracę własnych dłoni, zagniatamy ciasto tak długo ( 10-15 minut) aż będzie zwarte i tworzące nie lepiące się do dłoni ciasto. Zakrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na min 40 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10-12 części. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony.
Przekładamy na talerze.

 

#śniadania #sri lanka #roti #placki śniadaniowe