4
1h,30min
poziomtrudności

Ryba po grecku to popularne danie podczas Wigilii w wielu domach. Ja w wersji oryginalnej nigdy jej nie lubiałam, za to w wersji wegańskiej bardzo.  Struktura tofu i dodatek nori nadaje im morskiego posmaku, więc możecie spokojnie podawać to danie wszystko jedzącym towarzyszą biesiady. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje bardzo wiele czasu.

 

 

Składniki:


  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 250g tofu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • arkusz nori
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżki cukru
  • 50ml sosu sojowego
  • 60ml oleju lnianego

 

Przygotowanie:


Warzywa obieramy i trzemy na tarce ( oprócz cebuli). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju rzepakowego, na głębokiej patelni, dodajemy pokrojone w dowolne kawałki tofu, u mnie kostki.  Dodajemy olej lniany, pokruszone nori i przyprawy i dalej smażymy. Dodajemy resztę warzyw i smażymy przez 7 minut. Następnie dodajemy przyprawy oraz resztę składników i cukier. Mieszamy wszystko i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach.
Gotowe.

 

 

 

 

https://www.facebook.com/Ideoss/?ref=br_rs
#tofu #bez glutenu #święta #boże narodzenie #ryba po grecku #tofu po grecku