Odkąd pamiętam sałatka jarzynowa była moją ulubioną sałatką. Najlepszą oczywiście robiła zawsze moja babcia.
Tęskniąc za jej smakiem postanowiłam ją zweganizować i odtworzyć:) Sekret oczywiście tkwi w sojonezie, którego zrobienie w domu jest łatwiejsze niż sądzicie.Idealna na codzień jak i wszelkiego rodzaju święta.
Spróbujcie sami.

Składniki:


❤️4 marchewki
❤️4 ziemniaki średniej wielkości
❤️1 korzeń selera
❤️2 małe pietruszki
❤️1/2 jabłka
❤️1 mała cebulka
❤️1 ogórek małosolny
❤️puszka groszku
❤️sól, pieprz

Majonez wegański:
❤️1/2 szklanki oleju
❤️1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego<
❤️1/4 szklanki płatków drożdżowych
❤️2 łyżeczki octu jabłkowego
❤️1 łyżka musztardy
❤️Sól kala namak
❤️Pieprz

Jak zrobić majonez?
Do naczynia blendera wlej olej i mleko w temperaturze pokojowej. Blenduj przez 2 min. Następnie dodaj resztę składników.
Blenduj przez 3min. Gotowy majonez przekładamy do słoika. Najlepiej wstawić na godzinę do lodówki by zgęstniał.

Przygotowanie:


Warzywa obrać i ugotować do miękkości. Jabłko i ogórka obrać ze skórki,pokroić w kosteczkę.
Ostudzone warzywa również pokroić w kosteczkę. Cebulkę drobno poszatkować.
Wszystko wrzucić do miski i dodać odsączony z wody groszek.
Dodać 4 łyżki majonezu,wymieszać.
W razie potrzeby dodać więcej majonezu. Przyprawić według uznania.
Smacznego!

#nabiał #bez glutenu #święta #sałatka jarzynowa #sojonez #sałatki