2
40min
poziomtrudności

Hej Kochani,
Czy u Was za oknem też tak zimno i szaroburo?
Dziś postanowiłam pokombinować z boczkiem od bezmięsnymięsny i stworzyć wykwintną jesienną sałatkę, która doładuje akumulatory 🙂 Ich boczek okazał się bezbłędny! Jest pyszny, dobry do podsmażenia jak i gotowania. Nadaje potrawą wędzonego aromatu. Ja dodatkowo lubię go za teksturę. Powiem Wam szczerze, że nigdy w życiu boczku nie jadłam, więc nie będę obiektywna, ale zapachem bardzo dobrze naśladuje tą wędlinę. Jednak jeśli chodzi o smak to wiadomo, mięsem nie jest, ale dla mnie to akurat plus. A wy próbowaliści już propozycji od bezmięsnymięsny ? Jeśli nie to koniecznie zamówcie i przekonajcie się sami! W mojej opinii chłopaki robią świetną robotę dlatego też pojawi się na blogu kilka przepisów z wykorzystaniem ich produktów.

Możecie też napisać w komentarzach co chcielibyście zobaczyć na blogu z tzw. „mięsnym” wegańskich potraw 🙂
A co do sałatki to okazała się hitem dnia! Jest pyszna, syci więc doskonale nadaje się na obiad, rozgrzewa i dodaje energii.
Buraki, dzięki swoim krwiotwórczym właściwościom polecane są wszystkim, którzy mają problemy z żelazem. To niepozorne, bulwiaste warzywo wykorzystuje się również w leczeniu białaczki. Dodatkowo dzięki betalainom poprawia odporność, opóźnia procesy starzenia i zapobiega nowotworom. Buraki są świetnym i naturalnym lekiem na zgagę, katar i obniżenie ciśnienia tętniczego. Zawierają również dużą dawkę kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.
Dlatego jedzmy buraki na zdrowie! 🙂

 

 

Składniki:


  • 2 mniejsze buraki lub 1 duży
  • paczka sałaty
  • 3 cebule
  • 6 pieczarek
  • 8 rzodkiewek
  • wegański boczek 6 plastrów
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • szczypta chilli
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

 

 

Przygotowanie:


Buraki myjemy, owijamy folią. Pieczemy w 200 stopniach 50 minut.
Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Sałatę rozdzielamy na dwa talerze po równo, nakładamy pokrojone buraki.
Cebulę kroimy w pióra, w garnku ogrubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę na małym ogniu przez 40 minut, często mieszając. Ma mieć brązowy kolor. Cebula zmieni się w przyjemnie słodki dodatek do naszej sałatki.
Rozgrzewamy patelnie grillową i za pomocą pędzelka delikatnie ją natłuszamy.
Pieczarki kroimy z grubsze plastry, rzodkiewki przekrajamy na pół.
Układamy na patelni i smażymy z każdej stron do miękkości.
Układamy na każdy talerz.
Na tą samą patelnie kładziemy boczek i podsmażamy z obu stron przez 1,5 minuty.
W mniejszej miseczce mieszamy masło orzechowe, wodę, sok z cytryny oraz syrop i chilli. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody.
Boczek zwijamy i układamy po 3 plastry na każdym talerzu.
Polewamy całość sosem.
Posypujemy natką pietruszki i słonecznikiem.

 

#lunch #buraki #pieczarki #sałatka #wegański boczek #rzodkiewki #sałata #bezmięsnymięsny