4
1h
poziomtrudności

Samosa to chyba najbardziej znane i lubane indyjskie danie na świecie! i jak się okazuje nie takie trudne do przygotowania!
Samosy najlepiej smakują podawane od razu po przygotowaniu, jednak ja jadam je również na zimno. Samosa to nic innego jak rodzaj pierożka z farszem, z tym że smażony na głębokim tłuszczu. Z tej też przyczyny nie należą do najzdrowszych dań świata, ale z pewnością ich smak wart jest grzechu. Przepis na te samosy przywiozłam z naszego pobytu w Jaipurze, znanym jako różowe miasto. Jeśli planujecie podróż do Indii to koniecznie dodajecie na swojej trasie to cudowne, niezapomniane miasto! Nie będziecie żałować! Nie tylko jedzenie jest tu przepyszne, ale i widoki wynagradzają trudny podróży.
To co, robimy samosy z farszem ziemniaczanym i udajemy się w kulinarną podróż do Indii?

 

 

Składniki:


Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50g oleju kokosowego
  • 60ml wody
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 400g ziemniaków
  • 1 opakowanie groszku mrożonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej
  • 1/2 łyżeczki asafetidy
  • szczypta chilli
  • 3/4 łyżeczki kuminu
  • 3/4 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry
  • 3 łyżki oleju kokosowego

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obierz i ugotuj, groszek ugotuj krótko na parze. Ziemniaki lekko utłucz, jednak nie na gładkie puree. Dodaj groszek, kumin, chilli, sól, garam masale i kolendrę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pastę imbirową i czosnkową oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę i kumin. Smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj do farszu razem z asafetydą i kolendrą. Wymieszaj, w razie potrzeby dosól i dodaj pieprzu.

Do miski robota kuchennego wsyp mąkę, zalej ciepłą wodą, dodaj olej, kumin i sól. Za pomocą haka mieszaj tak długo aż otrzymasz kulę. Ten proces możesz wykonać też ręcznie, zajmie troszkę więcej czasu.
Uforum wałek i pokrój na 10 równych kawałków. Rozwałkuj każdy na kształt koła/ kwadratu i przekrój na trójkąty dwa. Każdy trójką zawiń na kształt otwartego rożka ( takiego jak na lody).Do każdego rożka nałóż farsz, zmocz wolne końce i zlep razem. Postępuj tak z każdym kolejnym. Gotowe smaż na głębokim, dobrze rozgrzanym i posolonym szczyptą soli oleju na złoty kolor. Podawaj z sosem barbeque.

 

#ziemniaki #kuchnia indyjska #samosa #samosy #groszek zielony