10
poziomtrudności

Razem z Polskim Stowarzyszeniem Wegańskim zorganizowaliśmy #Wegilie. Z tej okazji postanowiłam zrobić coś pysznego i nawiązującego smakiem do Świąt Bożego Narodzenia. Wyszło bardzo smacznie!
Powstał dzięki hojności producentów słodyczy Wawel oraz Polsoja Smacznie Zdrowo Lekko.

Składniki:


☀️ spód:

❤️300g daktyli
❤️200g słonecznika
❤️4 ciasteczka oreo
❤️1,5 szklanki płatków owsianych

☀️masa:
❤️5 opakowań tofu ( po 180g)
❤️900g puree z dyni
❤️sok z 5 pomarańczy
❤️skórka starta z 5 pomarańczy
❤️sok z 1/2 cytryny
❤️skórka z 1/2 cytryny
❤️200g cukru brązowego
❤️100 g syropu z kukurydzy
❤️5 łyżek oleju kokosowego
❤️1/2 szklanki mleka kokosowego ( najlepiej domowego)
❤️2 łyżki agaru
❤️2 łyżki przyprawy korzennej
❤️1 łyżeczka pasty waniliowej
❤️1 łyżka cynamonu

☀️polewa:
❤️3 tabliczki czekolady gorzkiej @Wawel
❤️4 łyżki margaryny wegańskiej
❤️3 łyżki mleka kokosowego
❤️30g cukru pudru

☀️dekoracja
❤️skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie:


☀️Spód
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 1h. W tyn czasie zmielić w młynku słonecznik. Zblendować daktyle, wymieszać z resztą składników. Tortownice wysmarować olejem i wyłożyć spód. Włożyć do zamrażarki na 30minut.

☀️Masa
Gdy nasz spód się chłodzi przechodzimy do robienia serowej masy. Tofu rozkruszamy do garnka, dodajemy mleko, sok i skórkę z cytrusów, słodzidła, przyprawy oraz puree z dynii.
Zblendować na gładkà masę. Dodać agar i zblendować jeszcze raz tak by uniknąć ewentualnych grudek.
Zagotować, ciągle mieszając. Powinno Wam to zając około 6-8minut. Gorącą masę wylać na zmrożony spód. Odstawić do wystygnięcia na 30min.

☀️ Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i margarynę oraz cukier puder. Zblendować. Wylać polewę na masę serową. Posypać skórką z pomarańczy. Ostudzić, po czym wstawić do lodówki najlepiej na cała noc.

Smacznego!

GALERIA

18

#tofurnik #desery #tofu #sernik #bez glutenu #święta #ciasto #boże narodzenie #wigilia