6
1h
poziomtrudności

Sernik waniliowo- jagodowy, a właściwie z dodatkiem acai zrobiłam na dzisiejszy fitnik 🙂 To nie pierwszy raz, gdy robię ten deser, ostatnio zyskał uznanie mojej przyjaciółki i chłopaka, więc postanowiłam go powtórzyć. Bardzo kremowy i idealny na zimowe wieczory, podczas których marzymy o letnich promieniach słońca. Jest lekki, a słodkość możecie dopasować pod siebie zgodnie z uznaniem. Nie wymaga pieczenie i jest bardzo łatwy w przygotowaniu, napewno zaskoczy Was smakiem i lekkością.
Jak przystało na deser jest słodki, delikatny i przyjemnie aksamitny.
Wiecie już napewno jak zdrowa jest kasza jaglana, dlatego dobrze przemycać ją pod każdą postacią 🙂
Najlepsze w takich deserach jest to, że nikt Wam nie uwierzy, że zrobiliście go z kaszy jaglanej 🙂 Ja zawsze dzielę się tą informacją na koniec, bo niektórzy nie próbując stwierdzają, że ble i fuj.  😀
To co próbujecie zaskoczyć swoje kubki smakowe i Waszych znajomych? 🙂
Jestem pewna, że pokochacie ten jaglany serniczek o intensywnie waniliowym smaku i subtelnej nucie acai.

 

 

Składniki:


  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 125ml syropu z agawy
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii/ pasty waniliowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/3 łyżeczki agaru
  • 40ml wody
  • 2 płaskie łyżki proszku acai
  • 110 g herbatników
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 50g śliwek kalifornijskich
  • + czekolada do dekoracji, owoce, wiórki kokosowe

 

 

Przygotowanie:


Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie w stosunku 1:2. Studzimy.
Przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy stałą cześć mleka, dodajemy sok z cytryny, wanilię i olej kokosowy. Agar rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do blendera. Zamykamy blender i miksujemy na najwyższych obrotach przez 120 sekund.

Herbatniki rozkruszamy, miksujemy razem ze śliwkami i olejem kokosowym. Wykładamy na spód tortownicy. Wylewamy połowę masy na spód i wstawiamy do lodówki na 1h. Do pozostałej masy dodajemy proszek z acai i miksujemy. Wylewamy na waniliowy spód i zostawiamy najlepiej na całą noc. Rano dekorujemy wedle uznania. Ja rozpuściłam czekoladę z dodatkiem łyżki oleju kokosowego. Wykroiłam gwiazdki z mango i posypałam wiórkami kokosowymi.

#desery #kasza jaglana #mleko kokosowe #tort #ciasta #wanilia #acai #hebratniki