6
poziomtrudności

Ok, nie jestem wielką fanką piłki nożnej, ledwo orientuje się, po wielokrotnym tłumaczeniu co to jest spalony i czasem mam problem z nazwiskami reprezentacji, ale nie przeszkadza mi to w kibicowaniu naszym! W końcu kadrę mamy pierwsza klasa.
Zapowiada się więc wieczór pełen emocji.
By je lekko ostudzić i nie dostać gorączki przygotowałam ten pyszny, zdrowy i bezcukrowy serniczek waniliowo- truskawkowy. Akurat w barwach flagowych.
Idealny dla osób na diecie surowej. Można go trzymać 2 miesiące w zamrażalce, ale wątpię by tyle tam musiał czekać:)

Składniki:


☀️ spód:

❤️1 szklanka migdalów blanszowanych
❤️20 sztuk daktyli
❤️3 łyżeczki oleju kokosowego rafinowanego

☀️masa waniliowa:
❤️250g nerkowców
❤️1 łyżka pasty waniliowej
❤️sok z 1 pomarańczy
❤️2 łyżki stewii/ ksylitolu
❤️2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
❤️1 łyżka esencji waniliowej
❤️szczypta soli

☀️masa truskawkowa:
❤️250g orzechów nerkowca
❤️sok z 1 cytryny
❤️2 łyżki stewii lub 50g syropu z agawy
❤️3 łyżki mleka kokosowego (stałej części z puszki)
❤️1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
❤️440g truskawek obranych z szypułek

☀️polewa
❤️1,5 tabliczki czekolady 80% kakao
❤️3 łyżki oleju kokosowego roztopionego

kilka truskawek i jagód do dekorcji

Przygotowanie:


☀️spód
Orzechy zmielić na proszek,
Daktyle namoczyć przez 30minut letnią wodą. Dodać do zmielonych migdałów. Dodać olej i wymieszać.
Spód tortownicy natłuścić olejem kokosowym i wyłożyć masą. Włożyć na 30 minut do zamrażarki.

☀️masa waniliowa
Orzechy namoczyć min 2h najlepiej cała noc.
Odcedzić i wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i blendować na gładką masę około 3minut. Jeśli macie użyjcie tempera by popychać masę 🙂
Gotową masę wylać na spód i wsadzić do zamrażarki na 40minut.

☀️masa truskawkowa
Namoczone orzechy wrzucamy do kielicha blendera razem z pozostałymi składnikami. Blendujemy na gładko i wylewamy na waniliowy spód.
Wkładamy do zamrażarki na cała noc( najlepiej).

☀️polewa
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy olej i mieszamy. Za pomocą szpatułki rozprowadzamy czekoladę na wierzchu, pozwalając by spłynęła po bokach. Dekorujemy owocami.

Deser podajemy zmrożony, najlepiej wyjąć go 10 minut przed planowanym podaniem po czym pokroić i rozdać gościowym lub sobie 🙂

Teraz możemy spokojnie oglądać mecz!

Smacznego!

GALERIA

11 12 13

#vegan #desery #sernik #bez glutenu #raw #bez pieczenia #orzechy #truskawki