2
5min
poziomtrudności

Japońska zielona herbata matcha zagościła w Europie na stałe, a i w Polsce zyskuje wielu zwolenników. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem jej zdrowotne właściwości zasługują na uznanie. Jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy występujących w przyrodzie, może dlatego Japonki tak długo cieszą się nieskazitelną, porcelanową cerą i zdrowiem. Matcha działa przeciw nowotworowo i przeciw wirusowo oraz ma korzystny wpływ na serce. Zawiera aż 3 razy więcej EGCG ( galusanu epigallokatechiny). Polecana jest też sportowcom ponieważ przyśpiesza regeneracje po wysiłku fizycznym i wzmacnia układ odpornościowy. O właściwościach odżywczych matchy mogłabym jeszcze napisać, ale myślę że ten krótki wstęp przekona Was do spróbowania tego zielonego eliksiru.
W mojej dzisiejszej wersji podaje ją w kremowym smoothie, o którego słodycz dbają mocno dojrzałe banany.
Takie śniadanie zasyci i doda energii do działania, będzie też idealnym drugim śniadaniem w pracy czy w szkole.

 

Składniki:


  • 2 banany
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka matcha bio
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych bio
  • 1,5 szklanki wody źródlanej

 

 

Przygotowanie:


Banany obieramy i wrzucamy do blendera wraz z resztą składników. Miksujemy przez 3-5 minut na gładką masę.
Przelewamy do szklanki.

#vegan #bez glutenu #na słodko #śniadania #smoothies #banany #bez cukru #szpinak #wiórki kokosowe #matcha