1h,30min
poziomtrudności

Snickers- kultowy batonik, dostępny w każdym markecie. Idealny dla wegetarian jednak nie dla osób na diecie wegańskiej. Co zrobić w tej sytuacji? Napewno nie płakać! Zgodnie z zasłyszanym hasłem ” weganie to magicy, którzy z niczego zrobią wszystko”, przygotowałam ten iście królewski deser. Deser, którym oczarujecie przyjaciół i rodzinę, zbierając aplauz i podziw, że takie dobre jak nie wegańskie 🙂 . I mimo, że sama nigdy nie byłam fanką snickersa, ten deser wyszedł naprawdę epicko. Wymaga trochę pracy, ale obiecuję że efekt jest tego wart 🙂

 

Składniki:  ( 7 słoiczków po 230ml lub 14 po 115ml)


☀️ spód:

❤️1 szklanka orzechów laskowych lub migdałów
❤️1 szklanka daktyli (moczonych przez min. 30 minut)
❤️1 czubata łyżka kakao
❤️1/3 szklanki orzechów arachidowych

☀️masa serowa:
❤️2 szklanki orzechów makadamia
❤️1/3 szkl soku z cytryny
❤️5 łyżek syropu z agawy/ kukurydzianego/ ryżowego
❤️1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego ( nie chcemy wyczuwalnego smaku kokosa w naszym deserze)

☀️kajmak
❤️60g mleka ryżowego w proszku
❤️60 ml mleka ryżowego
❤️60g cukru muscavato ( moim zdaniem lepszy niż brązowy)
❤️1 łyżeczka pasty waniliowej
❤️szczypta soli
❤️+ 100g orzechów arachidowych( do posypania na wierzch)

☀️polewa
❤️1 tabliczka czekolady gorzkiej np. Wawel
❤️2 łyżki oleju kokosowego lub stałej części mleka kokosowego

 

Przygotowanie:


☀️spód:

Wszystkie orzechy mielimy na sypko.( np za pomocą młynka do kawy).
Daktyle przekładamy do miski, blendujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wsypujemy kakao i zmielone orzechy, mieszamy.
Wkładamy masę na spód naszych słoiczków, po czym odstawiamy do zamrażarki na 30minut.

☀️masa:
Orzechy moczymy min.2h, a najlepiej cała noc. Po tym czasie wylewamy wodę i przepłukujemy. Wsypujemy do kielicha blendera razem z sokiem, syropem i olejem.
Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji ( czas zależy od Waszego blendera).
Wyjmujemy słoiczki i wylewamy masę na zmrożony spód.
Wsadzamy do zamrażalki na kolejne 30min.

☀️kajmak:
Mleko w proszku i cukier wsypujemy do kielicha blendera i miskujemy na proszek. Dolewamy mleko, pastę waniliową i dosypujemy szczyptę soli. Blendujemy przez 1,5minuty.
Wylewamy po 2 łyżki na masę serową i posypujemy orzeszkami lekko je dociskając. Słoiczki dajemy do zamrażalki na 20 minut.

☀️polewa
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy wybrany produkt kokosowy ( u mnie mleko). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyciągamy słoiczki i polewamy naszą czekoladą.
Całość przechowujemy w zamrażalce w zamkniętych słoiczkach do 1,5 miesiąca.
Przed podaniem wyciągany na 20-30 minut ( w zależności jak długo były w zamrażalce).
Podajemy najlepiej z gorzką kawą lub herbatą (moją faworytką jest żółta i zielona z palonym ryżem czyli tzw. Genmaicha).

Smacznego!

GALERIA

15 16

#vegan #desery #bez glutenu #raw #snickers #słoik