Sos barbeque zawsze należał do moich ulubionych, jednak ten dostępny w sklepach pełny jest sztucznych składników i chemii.
Robiąc domowe burgery, postanowiłam więc przygotować własną wersję lubianego sosu, pełną pomidorów i dobroci.

Składniki:


  • 800g pomidorów
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki dymu wędzarniczego/ 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego bio
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:


Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pomidory blendujemy na gładko z czosnkiem i cebulą  i przekładamy do garnka. Dodajemy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu, często mieszając by uniknąć przypalenia przez 40-50minut. Sos musi mocno zgęstnieć. Gdy nadmiar wody odparuje przelewamy do słoiczków. Możemy przechowywać w lodówce 2 miesiące.
Idealnie komponuje się jako sos do burgerów czy spring rollsów.

#sos #bez glutenu #pasty i dipy #sos barbeque