Po weekendowym szaleństwie( również jedzeniowym), dziś nadszedł czas na coś lekkiego, świeżego i lekko pikantnego.
A skoro sezon na cukinie i ogórki trwa pełną parą, postanowiłam je wykorzystać.
Cukiniowy makron to hit ostatniego lata, króluje na stołach i nawet dzieci się nim zajadają. Podany z pysznymi sosami smakuje wyśmienicie, aż ciężko mu się oprzeć!
W dzisiejszej wersji na surowo, ale możecie też przygotować wersje gotowaną, która będzie równie pyszna! Pamiętajcie jednak, że cukiniowy makron gotujemy tylko 2-3 minutki, by cukinia była dalej pyszna i jędrna!
Spróbujcie koniecznie!
Czy wiesz,że?:
⭐️ cukinia zawiera:
•magnez
•żelazo
•potas
•wit.A
•wit.C
•wit.K
•wit.PP
•wit.B1
•beta karoten
☀️ nie odkładają się w niej metale ciężkie
☀️ odkwasza organizm<
☀️ nadaje się już dla 6mies. maluszków
☀️ w 100g ma tylko 16kcal
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1/2 dojrzałego awokado
- 3 średniej wielkości ogórków
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm ostrej papryczki(można pominąć)
- sól
- 1 łyżka tłoczonej na zimno oliwy
Przygotowanie:
Za pomocą obieraczki typu Juliette zrobić paski makaronowe z cukinii.
W kielichu blendera umieścić obrane i pokrojone awokado, ogórki, papryczkę, czosnek i oliwę.
Zmiksować przez 60sek.
Doprawić solà do smaku.
Zalać cukiniowy makaron sosem 🙂
