4
20min
poziomtrudności

Bardzo lubię zjeść czasem takiego wegańskiego „schabowego” z puree z ziemniaczków i mizerią lub inną surówką. Nie da się ukryć, że w kwestii surówek to moja babcia zawsze była mistrzynią i to od niej nauczyłam się kombinacji smaków. Jedną z takich ulubionych surówek zawsze była surówka z białej kapusty i marchewki. Niby nic takiego, prostota sama w sobie, a jakie pyszne.
I właśnie takim dziecięcym wspomnieniem chciałabym się z Wami dzisiaj podzielić, bo jak to mówią niektórzy, siła tkwi w prostocie 🙂
A Wy jakie macie ulubione surówki?

 

 

Składniki:


  • 1/2 główki kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula biała
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
  • sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:


Kapustę i marchew myjemy. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, dodajemy marchew i pokrojoną w kostkę cebulkę. W szklance mieszamy oliwę, ocet, syrop oraz szczyptę pieprzu i soli. Dodajemy do kapusty i mieszamy wszystko razem. Podajemy schłodzone!

#obiad #lunch #fit #marchew #surówka #surówka z białej kapusty #biała kapusta