Jest Waleczny, i Walczyk, i Strzała, i Swarek
Zefir, Kupidyn, Kometa i Śmiałek
Sławą przyćmił ich
Rudolf z nosem co w mroku lśni
Rudolf czerwononosy to renifer każdy wie
I chociaż niepozorny nosem zmienił dziejów bieg
Lecz inne renifery z jego nosa śmiały się
Bawić się z nim nie chciały, dokuczały mu do łez
Aż tu nagle w przeddzień świąt
Tak Mikołaj rzekł:
Masz, Rudolfie, lśniący nos
Bądź mi światłem w ciemną noc
Jako dziecko była to moja ulubiona świąteczna bajka. Kochałam tą bajkę i za każdym razem płakałam, gdy inne renifery odrzucały Rudolfa i go wyśmiewały. Mimo, że już potem wiedziałam, że wszystko dobrze się skończy złościłam się równie mocno jak za pierwszym razem, iż mój ulubieniec jest smutny i odtrącony.
Jeśli Wasze dzieci i Wy kochacie Rudolfa ta zupa napewno Wam się spodoba. Jest prosta i idealnie sprawdzi się na pierwszy lub drugi dzień świąt, gdy jesteśmy przejedzeni daniami z Wigilii.
Składniki:
- 6 marchewek
- 1 pietruszka
- 1 por ( biała część)
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jabłko
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/3 łyżeczki srirahy
Przygotowanie:
Umyj i obierz warzywa i owoce, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku, podsmaż przez 3-4 minuty często mieszając. Dodaj resztę składników i podsmaż przez 10 minut. Następnie dodaj przyprawy i zalej 2 l źródlanej wody.
Gotuj 35 minut aż warzywa będą miękkie. Zblenduj całość na gładką masę i podawaj z domowymi grzankami lub pestkami dyni.