Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i jem je bardzo często. Są świetnym posiłkiem, który robi się w dosłownie kilka minut, a za każdym razem dzięki nowym dodatkom smakują inaczej!
Dziś przesyłam Wam pozdrowienia z ciepłej i słonecznej Pizy oraz ten niemal wiosenny i przepyszny makaron.
Dodałam do niego mini cukinie, pieczarki, pomidorki koktajlowe i ostrą papryczkę by dodać mu charakteru.
Całość podałam z makaronem bezglutenowym, ale Wy możecie użyć każdego innego 🙂
Smacznego Kochani!

 

 

Składniki:


  • 250 g makaronu (u mnie bezglutenowe penne)
  • 4 baby cukinie
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 cm papryczki ostrej
  • 4 garści rukoli
  • 2 garści natki pietruszki
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 200g pieczarek mini
  • 4 łyżki śmietany KLIK
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • garść orzechów makadamia ( opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku gotujemy makaron, wcześniej mocno soląc wodę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojną w kostkę  cebulę, czosnek oraz plasterki chilli, podsmażamy na złocisto.
Dodajemy umyte i przekrojone na pół mini pieczarki, smażymy 8 minut. Dodajemy pokrojne w słupki lub pasterki cukinie i smażymy 5-6 minut, dodajemy przyprawy i pokrojone na połówki pomidorki.
Natkę pietruszki siekamy drobno. Dodajemy odcedzony makaron, dolewamy śmietanę i mieszamy całość.
Przekładamy na talerz i dodajemy natkę pietruszki oraz rukolę, mieszamy lekko, posypujemy płatkami drożdżowymi i orzechami.

#Włochy #cukinia #makaron #piza #makaron z cukinią #rukola