Pyszny, szybki i orzeźwiający tabbouleh w wersji surowej, gdzie ryż zastępuje kalafior 🙂 Czyli po prostu libańska sałatka z pomidorów i kaszy bulgur, która u mnie została zamieniona na kalafiora 😉 Zdrowo i bez glutenowo!
Bardzo lubię kalafiora na surowo i często serwuje go do domowego hummusu czy innych past.
Sałatka ta jest bardzo orzeźwiająca dzięki limonce i lekka więc spokojnie możemy zjeść duża porcje 😉
Lubię takie połączenia warzyw i kombinacje kulturowe w jedzeniu, dzięki temu w kuchni nigdy nie ma nudy!
Ten tobuleh zrobiłam z okazji tegorocznego Fitniku, który co roku gromadzi fanki i fanów zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej.
Zapraszam do spróbowania 🙂

 

 

Składniki:


  • 1 kalafior średni
  • 4 ogórki gruntowe
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 limonki
  • 1 papryka
  • 1/2 – 1 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • trochę srirahy ( opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Kalafiora mielimy w malakserze na drobno, tak by przypominał ziarenka ryżu. Ogórki i sparzone pomidoryobieramy, wypestkowujemy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła siekamy drobniutko. Przesypujemy wszystko do jednej dużej miski, dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 limonki, dodajemy oliwy i przyprawy. Mieszamy, dodajemy srirahę i znów mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzone.

#lunch #raw #sałatki #tabbouleh