3
5min
poziomtrudności

Dolce Vita! Z tym kojarzą mi się niezmiennie Włochy. Może dlatego bywam tam 3 razy w roku i czuję jakby część mojego serca mieszkała tam od dawna. Nie ma rzeczy za której nie kocham Włoch. Wspaniałe krajobrazy, przepyszne jedzenie, mili, gościnni ludzie, atmosfera relaksu i pogody ducha, a do tego stolica mody. Czego chcieć więcej?
W domu staram się wprowadzać namiastkę Włoch właśnie poprzez jedzenie, dlatego często na stolę goszczą makarony, pizza i wino. Włoskie pasty zawsze są mile widziane w mojej kuchni, dlatego przeglądając przepisy na blogu zdziwił mnie brak tak prostego przepisu jakim jest tapenada. Postanowiłam więc czym prędzej to nadrobić i o to jest! Pyszna, błyskawiczna, domowa tapenda z zielonych oliwek. Aż przypomniał mi się ostatni wypad do włoskiej, malowniczej Pizy, gdzie razem z moją przyjaciółką spędziłyśmy wspaniałe chwile. Dla zainteresowanych artykułem link tutaj. Znajdziecie w nim porady na temat jak i gdzie można zjeść wegańsko w tym magicznym miasteczku oraz co warto zobaczyć!
To co robimy tapenade?

 

 

Składniki:


  • 1 szklanka oliwek zielonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • pieprz

 

 

Przygotowanie:


Czosnek obieramy, wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy pulsacyjnie. Ja wolę jak zostają kawałki oliwek, Wy jednak możecie zmiksować pastę na gładko. W razie potrzeby dolewamy 2 łyżki oliwy. Przekładamy do miseczek i jemy ze świeżym chlebkiem.

 

#oliwki #Włochy #czosnek #kuchnia włoska #tapenada #tapenada z zielonych oliwek #zielone oliwki